Pine Beach – Restoran & kuhinja

restoran & kuhinja – PB resort – Restoran i kuhinja i sanitarni čvor, Pine Beach Eco Resort, Pakoštane (2013-2015)

http://www.oris.hr/hr/casopis/clanak/[215]pakostanski-simulakrum,3607.html

http://www.oris.hr/files/pdf/Oris%2098_Juracic%20Skorup_Pakostane.pdf

nagrada zagrebačkog zalona 2015

nagrada bernardo bernardi 2015

nominacija za Nazorovu nagradu

nominacija za nagradu Piranesi

foto: Tamás Bujnovszky

Oblikovanje ogromna, prevelika restorana za 1500 gostiju, u all  inclusive resortu, otvaralo je dva ozbiljna problema.

Prvi je bio u predodređenosti oblika zgrade. Gradilište je bilo ograničeno na čistinu nastalu rušenjem zastarjelih servisnih zgrada okruženih šumom alepskog bora. Radilo se o 100 m dugačkom pravokutniku s tri tanka izdanka na stražnjoj strani jedva dovoljno velikim za građevinu od 5.000 m². Pravilna forma preostala je jedinom mogućnosti da prirodno tlo ostane netaknuto i svi borovi sačuvani.

Još je složeniji bio drugi problem: semantički. Kako artikulirati građevinu koja se sastoji od golema trijema od 2.200m² koji okružuje restoran, višenamjensku dvoranu (za vjenčanja, bankete, sastanke) i industrijsku visoko tehnološku kuhinju? Kako formulirati megastrukturu u čistoj prirodi ?

Rješenje je bilo u projektiranju artefakta koji je simulakrum; i to ne mediteranskih trjemova i sjenica, nego okolne šume alepskog bora. Da bi se napravila takva predstava trebalo je oblikovati konstrukciju koja podsjeća na stabla, otvoriti dugačke poglede pod njenim krošnjama, stvoriti duboke sjene i blještave čistine, pustiti da se pod povjetarcem nišu grane od lampiona i žica; obojati nebeskim, boksitnim zemljanim, i sivim stjenovitim, i skalama tonova mediteranskog zelenila.

Materijalizacija je dosljedna; na potki inženjerske logične ritmične konstrukcije protkana je hedonistička melodija vibrantnom rasvjetom i kompleksnom koloristikom uporabnih elemenata.